پسیل گلابی، Cacopsylla pyricola (Förster)، آفت مهم درختان گلابی(Pyrus communis L.) در تمام مناطق کشت گلابی در ایران با بیشترین اهمیت اقتصادی است. پوره ها و حشرات کامل این آفت از شیره گیاهی تغذیه می کنند. تغذیه پسیل ها موجب ترشح مقادیر زیادی عسلک روی برگ ها و میوه ها و همچنین جلوگیری از رشد درخت، نکروز برگ، کاهش اندازه میوه، زنگ زدگی و ریزش میوه می شود. در نتیجه عملکرد محصول به طور قابل توجهی کاهش می یابد. از اینرو حمله پسیل ها مهم ترین مسئله مدیریت کنترل آفت در باغات گلابی ایران است. از آنجائیکه پسیل گلابی قادر به توسعه مقاومت نسبت به حشره کش های شیمیایی است، دایره کارآیی حشره کش ها برای حذف آن محدود است و غلظت های استفاده شده به طور پیوسته در حال افزایش است. از طرفی مصرف کنندگان استفاده کمتر از حشره کشها را روی محصول گلابی درخواست می کنند. از این رو بررسی ارقام گلابی جهت تعیین مقاومت طبیعی و پایدار به پسیل گلابی یک استراتژی کارآمد به منظور گنجاندن در برنامه مدیریت آفت است. بررسی حاضر با هدف ارزیابی حساسیت نسبی شش رقم گلابی به پسیل گلابی انجام شده است. آزمایشات در ایستگاه تحقیقات باغبانی مبارکه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار روی درختان گلابی 25 ساله در سه سال متوالی انجام شد. ارقام گلابی شامل شاه میوه، سبری، فلسطینی، لوئیزبون، بوره ژیفارد و کمیس بود. حشرات کامل با انتخاب تصادفی چهار شاخه و سه مرتبه ضربه زنی در قیف اشنایدر جمع آوری و شمارش شدند. تخم ها و پوره ها نیز با نمونه برداری تصادفی 10 برگ از هر درخت شمارش شدند. نمونه برداری به صورت هفتگی انجام شد. داده ها پس از تبدیل به مجذور (x + 0.5) تجزیه واریانس شده و میانگین ها با استفاده از آزمون چندگانه دانکن مقایسه شد (P < 0.05). تجزیه مرکب سه ساله داده ها نشان داد ارقام گلابی از لحاظ جمعیت پسیل گلابی دارای تفاوت معنی داری با یکدیگر بودند (F5, 30= 816.18, P < 0.0001). مقایسه میانگین ها نشان داد رقم شاه میوه با بیشترین جمعیت پسیل در یک گروه و ارقام سبری و لوئیزبون با کمترین جمعیت پسیل در گروه جداگانه ای قرار گرفتند. پس از ارقام سبری و لوئیزبون ارقام بوره ژیفارد، فلسطینی و کمیس به ترتیب کمترین جمعیت پسیل گلابی را به خود اختصاص دادند و هر کدام در گروه جداگانه ای قرار گرفتند. استفاده از ارقام گلابی دارای حساسیت کمتر نسبت به پسیل گلابی در کشاورزی ارگانیک و در برنامه مدیریت تلفیقی پسیل گلابی پیشنهاد می شود.