قارچها از متنوعترین میکرواورگانیسمها به شمار میروند که قادر به تولید طیف گستردهای از متابولیتهای مهم میباشند. بسیاری از این ترکیبات خاصیت ضد میکروبی داشته و بصورت تجاری تولید میشوند. در این میان، برخی از گونههای جنس Cytosporaمواد متابولیکی مفیدی با خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی نظیر سیتوسپورونها (Cytosporones A, B, C, D, and E) سیتوسپوراسین (Cytosporacin) و لاکتونها (lactones) تولید میکنند. به همین منظور، در این مطالعه، خواص ضد میکروبی متابولیتهای تولید شده توسط دو جدایه Cytospora chrysosperma و Cytospora sp. جدا شده از درختان صنوبر در استان آذربایجان غربی در مقابل دو استرین باکتریای Pseudomonas sp. و Bacillus sp. بررسی گردید. در شرایط آزمایشگاهی، ابتداً محیطهای کشت مایع کشت سیب-زمینی-دکستروز توسط دو جدایه قارچی Cytospora در جمعیت 106×1 اسپور/میلی لیتر مایه زنی شدند و به مدت 30 روز در دمای 25 درجه سلسیوس نگهداری شدند و سپس با استفاده از کاغذ صافی و شرایط خلاٌ اندامهای قارچی از محیطهای کشت جدا گردید. سپس عصاره بدست آمده حاوی متابولیتهای قارچی درون اتوکلاو استریل گردید و متعاقباً سریهای رقت از آنها بصورت 25، 50، 75 و 100 درصد تهیه گردیدند. میزان 10 میلی لیتر از هر رقت به لولههای آزمایش اضافه گردید و سپس لولهها توسط یک میلی لیتر از سوسپانسیون دو جدایه باکتری در جمعیت cfu/ml 109× 1 مایهزنی شدند. محیط کشت مایع مایهزنی شده بدون متابولیت به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. لازم به ذکر است برای هر کدام از سری رقتها و شاهد سه تکرار آماده گردید. لولههای مایهزنی شده در داخل انکوباتور و در دمای 25 درجه سلسیوس به مدت سه روز نگهداری شدند. سپس جمعیت یا تراکم باکتری رشد یافته با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر در طول موج 600 نانومتر اندازهگیری شده و با شاهد مقایسه گردیدند. در نهایت نتایج به دست آمده توسط نرم افزار SPSS Statistics 23 آنالیز شدند. در قیاس با شاهد، نتایج حاصل از آزمون تی (T-test) در سطح احتمال 95 نشان داد که متابولیتهای تولید شده توسط جدایه C. chrysosperma در غلظت 100% به طور معنیداری به ترتیب به میزان %77/98 و %33/88 باعث کاهش جعیت باکتریایی دو جدایه Pseudomonas sp. و Bacillus sp. گردیدند. در حالیکه اثر بازدارندگی متابولیتهای تولیدی جدایه Cytospora sp. در مقابل جدایه باکتریایی Bacillus sp. (%16/93) بیشتر از جدایه باکتریایی Pseudomonas sp. (%99/29) مشاهده گردید. این نتایج نشان دهنده وجود تفاوت در ترکیبات موجود در متابولیتهای تولیدی توسط گونههای Cytospora بوده و به نظر میرسد گونههای Bacillus نسبت به گونههای Pseudomonas حساستر باشند.