تاثیر فصل روی تنوع قارچ های اندوفیت پوست تنه درختان پرتقال
اغلب گیاهان حامل قارچ های اندوفیت علایمی از خود نشان نمی دهند . در طبیعت روابط گوناگونی در بین ارگانیسم ها وجود دارد که اغلب این روابط تحت تاثیر فیزیولوژی گیاه و شرایط محیطی قرار می گیرند. به منظور بررسی تاثیر عوامل محیطی بر تنوع و جمعیت قارچ های اندوفیت، نمونه برداری از شاخه های سالم درختان 5 ساله، در 4 فصل سال 1393-94 انجام شد . جهت بررسی اولیه، نمونه ها یک بار با استفاده از مایع ظرف شویی شسته و سپس چند بار با آب جاری، آبکشی شدند. پس از جدا کردن پوست از چوب، بافت پوست به ابعاد تقریبا 7×2 میلی متر برش داده، قطعات به ترتیب در اتانول 96% ( به مدت 1 دقیقه ) ، هیپوکلرید سدیم 5/3% ( به مدت 5 دقیقه ) ، اتانول 96% ( به مدت 30 ثانیه ) و درآخر 3 بار ( هر کدام به مدت 5 دقیقه ) در آب مقطر استریل قرار داده و بعد از خشک شدن در کاغذ صافی به محیط کشتMEA به مدت 3 هفته در دمای 25 درجه سانتی گراد، در شرایط تاریکی مداوم قرار داده شدند. هر روز هیف های رشد کرده کنترل و هیف های جوان به پتری هایMEA جدید انتقال داده شدند. پس از جداسازی قارچ ها، خالص سازی به روش تک اسپور و نوک ریسه ، شناسایی بر اساس ویژگی های مولکولی و مرفولوژی صورت گرفت. نتایج نشان دادکه بیشترین تعداد تعداد جدایه های به دست آمده به ترتیب در فصل تابستان، زمستان، پاییز و سپس بهار بوده است. غنای گونه در فصل زمستان بیشتر از همه، پاییز و تابستان برابر و در نهایت بهار کمترین مقدار را به خود اختصاص داد. قارچ های Alternaria alternata، Alternaria citri، Alternaria infectoria، Alternaria tenuissima، Nigrospora oryzae، Nigrospora sphaerica، Leptosphaeria sp. وPleospora herbarum در همه فصول، قارچ های Phyllosticta capitalensis و Sordaria fimicola در فصل های زمستان و پاییز، قارچ های Aspergillus terreus، Biscogniauxia nummularia، Bjerkandea adusta و Xylaria cubensis در فصل زمستان، قارچ Sarocladium implicatum در فصل بهار و تابستان و قارچ Epiccocum nigrum تنها در فصل تابستان جداسازی شد. طبق این بررسی حضور برخی از قارچ های اندوفیت تحت تنش های دمایی قرار می گیرد به گونه ای که بیشترین تاثیر در تایستان و زمستان مشاهده شد. این موضوع می تواند دلیلی برای فراوانی برخی قارچها در تنش های دمایی باشد.
کلید واژه: جداسازی، غنای گونه، پوست، تنش دمایی