استفاده از پولولان تولید شده در محیط کشت قارچ های مولد اسکای مو به منظور ارزیابی چند رقم انگور تجارتی متحمل به بیماری Use of metabolites produced in culture by fungi associated with esca of grapevine as assessment for disease tolerant Vitis vinifera
بیماری اسکای مو یک بیماری پیچیده است که علایم ایجاد شده تحت تاثیر فاکتورهای محیطی و عوامل پاتوژنیکی متفاوتی میباشد. اغلب عوامل پاتوژنیک تولید متابولیت های سمی داخل گیاه می کنند که ممکن است محرک علایم بیماری باشند. عوامل قارچی مهم اسکا شامل: Phaeoacremonium aleophilum (Pal) Phaeomoniella chlamydospora (Pch)وFomitiporia mediterranea (Fme) تولید متابولیت های ثانویه میکنند که احتمالا در ایجاد علایم بیماری انگورهای آلوده نقش مهمی دارند. پولولان یک پلی ساکارید خطی و متابولیت ثانویه مهم بوده که توسط قارچ های Pal، Pch وFme تولید می شود. جهت بررسی تاثیر پولولان روی ارقام انگور شامل کلاهداری، ترکمن 8، ترکمن6، فخری شاهرود وکشمشی قوچان ابتدا کالوس و گیاهچه بر روی محیط کشت MS تهیه گردید. اثر پولولان روی فعالیتهای فیزیولوژیکی(زنده مانی)کالوس و همچنین کاهش وزن کالوس ژنوتیپ های حساس و مقاوم انگور با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر )الیزا ریدر) ارزیابی شد. همچنین تاثیر پولولان استخراجی از قارچ های Pal و Pch برروی برگهای جداشده نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که رقم ترکمن 8 مقاومت نسبی بالاتری نسبت به سایر ارقام داشته و رقم کشمشی قوچان و فخری شاهرود دارای حساسیت زیادی به متابولیت های ثانویه قارچ های مولد اسکای مو می باشند.
واژه نامه: انگور، متابولیت ثانویه، بیماری اسکا