سلامت انسان به استفاده از غذای سالم وابسته است. از مهمترین سموم طبیعی آلوده کننده محصولات کشاورزی توکسین های قارچی هستند. گونه های Fusariumدر شرایط مناسب انواع توکسینهای قارچی مانند تریکوتسنها و فومانیزین را تولید می نمایند. در این تحقیق اثر ضد قارچی اسانس های گیاهان آویشن (Thymus vulgaris)، شوید (Anethum grareolens)، نعناع (Mentha sativa) و فلفل (Capsicum annum) که با استفاده از دستگاه کلونجر در آزمایشگاه تولید شده بود، در غلظت های ،50، 100، 150و 200 میکرولیتر در 100 میلی لیتر محیط کشتهای PDA و PDBبر جدایه های مولد توکسین قارچی فامونیزین Fusarium prolifratum و جدایه های مولد زهرابه داکسی نیوالنول Fusarium graminearum بررسی شد. درصد بازدارندگی رشد هیف جدایه ها بعد از هفت روز در دمای ˚ C25 با اندازه گیری قطر رشد میسیلیوم در محیط جامد و اندازه گیری وزن میسلیوم آنها در مقایسه با شاهد محاسبه گردید. تاثیر اسانسهای گیاهی فوق بر کاهش تولید فومانیزین و داکسی نیوالنول در محیط PAD در دمای 25 درجه سلسیوس با استفاده از دستگاههای LC mass و HPLC اندازه گیری شد نتایج در محیط PDA نشان داد که بازدارندگی کامل رشد میسیلیوم جدایه های Fusarium prolifratumو Fusarium graminearum توسط اسانس های گیاهان آویشن با غلظت μl/100ml 200 و نعناع با غلظت μl/100ml 125 و در محیط PDB بازدارندگی کامل رشد میسیلیوم جدایه های مذکور توسط اسانس های گیاهان نعناع، شوید و آویشن با غلظت μl/100ml 200 مشاهده شد. غلظت های مختلف اسانس گیاه فلفل هیچ گونه اثری بر رشد میسیلیوم نداشت. این اسانسها با غلظت ul/100ml 200 اثر بازداری از توکسین DON به مقدار کم داشتند و اسانس های نعناع، آویشن و شوید به ترتیب 6/99% ، 4/82% و 8/94% تولید FUM را در جدایه 8727(3II) کاهش دادند و در جدایه 8732(41) به ترتیب 3/99%، 6/81% و 2/99% کاهش تولید توکسین FUM مشاهده گردید.