بررسی تاثیر چهار نوع اسانس گیاهی بذرجعفری، ریحان، شاهسپرم و میوه سروروی لارو سن اول شپ پرهی مدیترانهای آرد Ephestia kuehniella Zeller (Lep.: Pyralidae)
شپ پرهی مدیترانهای آرد یکی از مهمترین آفات انباری دنیاست که به مواد غذایی مختلفی خسارت وارد می کند. طی چند دههی اخیر تحقیقات گستردهای روی ترکیبات گیاهی متعدد به منظور دستیابی به جایگزینهای بیخطر یا کمخطر و موثرتر از حشره کشهای شیمیایی برای کنترل آفات انباری صورت گرفته است. در این تحقیق اثر کشندگی چهار نوع اسانس گیاهی بذر جعفریPetroselium sativum Hoffm (Apiaceae) ، ریحانOcimum basilicum L. (Lamiaceae) ، شاهسپرم Tanacetum balsamita L. (Asteraceae) و میوه سرو Cuppresus arizonica Greene (Cuppressaceae) روی لاروهای سن اول بید آردEphestia kuehniella بررسی شد. آزمایشات زیست سنجی به روش تدخینی در شرایط دمایی 1 26، رطوبت نسبی 5 70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی صورت گرفت. مقادیر LC50 اسانس های بذر جعفری، ریحان، شاهسپرم و میوه سرو بعد از 24 ساعت به ترتیب 96/20، 26/20، 38/19 و 97/3 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. میوه سرو به عنوان سمی ترین اسانس روی لارو سن اول بید آرد شناخته شد. نتایج این بررسی نشان دهندهی پتانسیل بالای اسانس های مذکور، در کنترل جمعیت لاروهای بید آرد می باشد. بنابراین استفاده از اسانسهای گیاهی را می توان بهعنوان یک حشره کش کم خطر و با تأثیر بالا جهت کنترل آفات انباری، توصیه نمود.